Header Ads

mBlock Nedir?

mBlock, Makeblock firmasının üretmiş olduğu robot kitlerini programlamak için tasarlamış olduğu, Scratch tabanlı bir geliştirme programıdır. Bu yazıda mBot’umuzu, mBlock kullanarak programlamayı öğreneceğiz. Buradan sisteminize uygun sürümünü indirebilrisiniz.
mBlock programı.

mBlock ile mBot Kodlamaya İlk Adım

mBlock’u sistemimize kurduktan sonra artık mBot’umuzu eşleştirebiliriz. mBot’un bağlantısını daha önceki yazımızdanfaydalanarak gerçekleştirebilirsiniz.
mBlock arayüzünü tanımak için öncelikle basit bir program oluşturalım. Aşağıdaki program ekranın sol kısmında bulunan panda karakterini yeşil bayrağa tıklandığında 10 adım sağa götürecek:
Yeşil bayrağa tıkladığımızda panda 10 adım ilerleyecek.
  • mBot Blokları

mBot ile ilgili kullanacağımız bloklar “Robots” sekmesi altında yer alıyor. Buradan mBot’u hareket ettirecek ve üzerindeki sensörleri kullanmamızı sağlayacak bloklara erişebiliriz. Eğer mBot’umuz bu esnada mBlock programımıza bağlı ise kırmızı renkli daire yeşile dönüşecektir:
mBot ile alakalı bloklar “Robotlar” sekmesi altında yer alıyor.
Bu sekmede mBot üzerinde dahili bulunan ultrasonik mesafe, ışık sensörü, çizgi sensörü gibi sensörleri kullanmamızı sağlayan bloklar bulunmakta. Ayrıca mBot üzerindeki mCore anakartına ekleyebileceğimiz 3-eksenli jiroskop, sıcaklık sensörü, alev sensörü gibi ek modüller için bloklar da hazır olarak yer almakta:
mBot ile alakalı sensör bloklarını buradan seçebiliriz.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.